
توانایی تشخیص «خود» نزد میمونها
به گزارش فراسو به نقل از یورونیوز، خودپسندی در نهایت شاید تنها یک ضعف انسانی نباشد. گونه ای از میمونهای کوچک همچون انسانها و میمونهای بزرگتر می توانند خودشان را در آینه بشناسند. تحقیقی جدید از آکادمی چینی علوم شانگهای نشان می دهد که اگرچه میمونها در ابتدا تصویرهای خود را در آینه تشخیص نمی دهند اما زود این کار را یاد می گیرند.
به گفته محقق اصلی «گنگ ننگ» این اولین بار است که میمونهای کوچک این آزمون مشخص مراحل بالاتر شناخت را با موفقیت گذرانده اند.
«گنگ ننگ» می گوید: «ما صورت میمون را با رنگ نقاشی می کنیم، رنگی که قابل تشخیص نیست و بویی هم ندارد. میمون نمی داند که این رنگ وجود دارد ولی می تواند آن را در آینه ببیند، مثل ما انسانها که وقتی می بینیم صورتمان کثیف است از دستمان استفاده می کنیم تا ببینم این کثیفی چیست.»
این گروه تحقیقی سه آزمایش را بر روی این میمونهای کوچک انجام داده است. در یکی دیگر از این آزمایشها یک دستگاه لیزر با قابلیت ایجاد خارش، نقطه ای قرمز را بر روی صورت میمون می اندازد. سپس یک دستگاه لیزری ضعیف، نقطه ای قرمز بدون ایجاد خارش را بر روی صورت میمون می اندازد و علامتی رنگین روی صورت میمون گذاشته می شود که تنها در آینه دیده می شود.
بعد از دو تا پنج هفته تمرین همراه با جوایز خوراکی، میمونها یاد گرفتند تا در هنگام نگاه کردن به آینه، نقطه لیزری و علامت رنگین را لمس کنند. امری که نشانه ی خودشناسی است.
این اولین تحقیق با چنین نتایجی در طول چهل سال اخیر است. «گنگ ننگ» امیدوار است که بتوان از این نتایج در معالجه افرادی که توانایی شناخت خودشان در آینه را از دست داده اند استفاده کرد.
او می گوید: «به شکل بالینی یک پنجم بچه هایی که بیماری اوتیسم دارند نمی توانند خودشان را در آینه بشناسند. علاوه بر آن بزرگسالانی با معلولیت های روانی، افرادی با مشکلات حافظه و بیماری روانی هم در شناختن خودشان مشکلاتی دارند. تحقیق ما شیوه ای ارائه می کند که شاید به آنها کمک کند که توانایی هایشان را بازیابند. البته من شخصا فکر می کنم که همچنان راه درازی در این تحقیق در پیش است.»
تمام میمونها در این آزمایش موفق نبودند و برخی از دانشمندان شک دارند که این آزمایشها خودشناسی در میمونها را ثابت کرده باشد اما مسلما این آزمایشها نتایجی قابل تامل داشته اند.